Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Έρευνα για τη σχέση αποτελέσματος και κερδισμένων μονομαχιών στο ποδόσφαιρο

 Η συμπεριφορά μιας ομάδας στις μονομαχίες, αντικατοπτρίζεται στο αποτέλεσμα των αγώνων της; Μπορεί η διαφορά στο σκορ/αποτέλεσμα ανά ημίχρονο, να εξηγηθεί από την διαφορετική ατομική/ομαδική αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες;  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την αγωνιστική σεζόν 2021-22 και για τις ανάγκες της, επιλέχθηκαν παιχνίδια από ομάδες που τερμάτισαν κοντά στη βαθμολογία, είτε λίγο ψηλότερα, είτε λίγο χαμηλότερα, καθώς και παιχνίδια με την ίδια ομάδα εντός και εκτός έδρας, τα οποία αναλύθηκαν μέσω video Το γήπεδο χωρίστηκε σε 3 ζώνες (Αμυντικό- Μεσαίο- Επιθετικό τρίτο) και 3 κανάλια (Αριστερό- Μεσαίο- Δεξιό κανάλι) και οι μονομαχίες προσμετρήθηκαν ανά ημίχρονο και στο σύνολό τους. Με αυτό τον τρόπο, ένας ακόμα στόχος ήταν να διερευνηθεί και η σχέση αλλαγής συμπεριφοράς/αποτελεσματικότητας στις μονομαχίες, σε αλλαγές του σκορ ανά ημίχρονο.
Οι μονομαχίες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες: Μονομαχίες Εδάφους, Εναέριες μονομαχίες και Κερδισμένα φάουλ από μονομαχίες. Για να μετρήσει μια μονομαχία, υπήρξαν συγκεκριμένα κριτήρια για κάθε κατηγορία. 
Προέκυψαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, καθώς αναδείχτηκε ξεκάθαρα η σημασία των κερδισμένων μονομαχιών σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως φαίνεται από τη στατιστική ανάλυση των παιχνιδιών:

Ο συνολικός αριθμός των κερδισμένων ή χαμένων μονομαχιών, έχει άμεση σχέση με την έκβαση του αγώνα. 
 Η διαφορά στο σκορ/αποτέλεσμα ανά ημίχρονο, αντικατοπτρίζεται από την διαφορετική ατομική/ομαδική αποτελεσματικότητα στις μονομαχίες.
Το ποσοστό των κερδισμένων μονομαχιών, όταν μια ομάδα αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα σκορ, ανεβαίνει σημαντικά. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Συμπεράσματα-Ενδεικτικά γραφήματα:
Στο ποσοστό που αφορά το είδος της μονομαχίας (Εδάφους, Εναέριες, Φάουλ 1vs1), υπάρχει ξεκάθαρη και λογική υπεροχή στο ποσοστό που αφορά τις μονομαχίες εδάφους, σε σχέση με τις εναέριες. Μια γενική παρατήρηση που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι σε πολλές από τις καταστάσεις-προϋποθέσεις διεκδίκησης της μπάλας που έρχεται από ψηλά, τελικά εμπλέκεται μόνο ο ένας ποδοσφαιριστής (κυρίως ο αμυνόμενος) και αυτό οδήγησε σε ένα μικρότερο ποσοστό τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Σε ότι αφορά την περιοχή του γηπέδου (Αμυντική-Μεσαία-Επιθετική Ζώνη) που διεξήχθησαν οι μονομαχίες:


Όπως διαπιστώνεται το μεγαλύτερο μέρος των μονομαχιών συμβαίνει στο μεσαίο τρίτο του γηπέδου (περίπου οι μισές), σε σχέση με τις περιοχές κοντά στις 2 εστίες. Οι κερδισμένες μονομαχίες εδάφους στο μεσαίο τρίτο, δημιουργούν συχνά στην εξέλιξή τους, υπεραριθμίες στο επιθετικό τρίτο ή προϋποθέσεις τελικής πάσας/σέντρας . Οι μονομαχίες κοντά στις εστίες, κερδίζονται κυρίως από αμυνόμενους.
Σε σχέση με τον κάθετο διαχωρισμό του γηπέδου (κανάλια), η αποτύπωση είναι η παρακάτω:


Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό μονομαχιών, έλαβε χώρα στα 2 εξωτερικά κανάλια και συγκεκριμένα 69% στα 2 εξωτερικά κανάλια και 31% στο κεντρικό. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσπάθεια των ομάδων, να μεταφέρουν το παιχνίδι στις άκρες και να δημιουργήσουν από εκεί ανάπτυξη και προϋποθέσεις επιθετικών ενεργειών.

Ανάλυση ανά αγώνα

                                                  Αγώνας Νο 7: Ομάδα Α vs Ομάδα Β: Τελικό Σκορ 0-1


Η συνολική αποτύπωση/σύγκριση των κερδισμένων μονομαχιών ανά ομάδα, δείχνει μια σαφή υπεροχή του τελικού νικητή, σε όλες τις κατηγορίες.

Σε μια διαφορετική οπτική στην αποτύπωση των κερδισμένων μονομαχιών πάνω στο γήπεδο, η καταγραφή σε σχέση με τις ζώνες και τα κανάλια είναι η παρακάτω:

Αγώνας Νο 3: Κίτρινη Ομάδα vs Κόκκινη Ομάδα : Τελικό Σκορ 1-3


Η κόκκινη ομάδα επικράτησε εμφανώς στις μονομαχίες, κερδίζοντας συνολικά  54, έναντι 30 της κίτρινης ομάδας.


Βασίλης Παπαδάκης

Σημ: Ολόκληρη η έρευνα, καθώς και κατευθύνσεις προπόνησης με ασκησιολόγιο για κάθε εκδοχή του 1vs1, περιέχεται στο βιβλίο ''Προπονώντας τις μονομαχίες'', που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Sportbook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου